Tehtäisiinkö enemmän virheitä?
Hallitus valmistelee uutta konkurssilainsäädäntöä. Uudistuva laki helpottaisi uudelleenyrittämistä konkurssin jälkeen. Muutos on erinomainen. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee enemmän epäonnistumista.
Meidän tulisi epäonnistua laajemmalla rintamalla kiihtyvällä tahdilla yhä sankemmin joukoin, jotta voisimme lopulta onnistua.
Suhteemme epäonnistumiseen on sairas
Tämä on nähtävissä siinä, miten kohtelemme jatko-opintoihin suuntaavia tulevaisuuden toivojamme. Nuori, joka jättää opintonsa kesken, nähdään epäonnistujana. Tästä syystä alan vaihtamista yritetään vaikeuttaa, jotta yhä useampi koulun aloittaja kävisi läpi sen linjan, jonka on juuri täysi-ikäistymisen jälkeen itselleen valinnut.
Minkälaista menestystä povaisit sellaiselle startupille, joka määrätään pitämään kiinni ensimmäisestä tuoteideastaan riippumatta siitä, miten se todellisuutta vasten testautuu?
Niinpä. Totuuden voi selvittää vain reaalimaailmassa. Tästä syystä paras tapa selvittää, mikä se oma ala voisi olla, on kokeilla mahdollisimman montaa eri alaa.
Martin Luther King Jr:n mentori, kirjailija, filosofi ja ihmisoikeusaktivisti Howard Thurman lausui viisaasti:
Älä kysy, mitä maailma tarvitsee. Kysy, mikä herättää sinut henkiin, ja sitten tee sitä. Koska se, mitä maailma tarvitsee, on ihmisiä, jotka ovat elossa.
Elossa olevan ihmisen tunnistaa siitä, että hän ei juurikaan murehdi, meneekö kaikki täysin oikein. Hän vain tekee sitä, mitä rakastaa ja antaa parhaansa.
Totta kai välillä tulee virheitä. Ihmiset tekevät virheitä. Ja tässä on ihmisyyden kirous ja siunaus. Koska virhe sisältää myös mahdollisuuden oppia ja kasvaa.
Markkinointinero Seth Godin on todennut, että yrittäjän ensimmäinen tehtävä on luoda kone, joka kukkuu ja kukoistaa ilman yrittäjän jokapäiväistä työpanosta. Kun yrittäjä on saavuttanut ensimmäisen tehtävän, hänen tehtäväkseen jää yrittää rikkoa tuo kone. Ainoa keino tehdä jo toimivasta prosessista parempi on ensin tuottaa virhe, josta voidaan oppia jotain uutta ja arvokkaampaa.
Jos haluamme välttää virheitä, on syytä panostaa robotteihin. Mutta koska ainakin toistaiseksi ihmisyys ja inhimillisyys koetaan monella tapaa arvokkaammaksi kuin virheettömyys, voitaisiinko päättää tehdä enemmän virheitä?
Vanha viisaus väittää, että vauhti korjaa virheet. Olen eri mieltä. Vauhti usein tuottaa virheitä. Mutta niiden korjaaminen on paljon, paljon arvokkaampaa kuin niiden välttäminen.